Cutremurul care a devatat vineri noapte Marocul a lasat în urmă, până acum, cel puțin 2.012 de morți și 2.059 de răniţi, conform celui mai recent bilanţ oficial. Salavatori din patru țări sunt la fața locui și caută supraviețuitori.
Marocul a primit sprijin din partea a patru ţări – Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite – în urma devastatorului cutremur care a provocat peste 2.000 de decese, conform AFP.
Conform unui comunicat emis de Ministerul de Interne, Marocul a acceptat cu recunoştinţă „în acest moment” propunerile celor patru ţări de a trimite echipe de căutare şi salvare. Alte state, în special Franţa, şi-au exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor.
Echipele de salvare din Spania, Marea Britanie, Qatar şi Emiratele Arabe Unite au iniţiat „contacte astăzi (duminică)” cu echivalentele lor din Maroc în vederea coordonării eforturilor, au adăugat sursele citate.
În afară de Marrakech, cutremurul a fost resimţit la Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei. Numeroase persoane au ieşit pe străzi în aceste oraşe, temându-se de prăbuşirea locuinţelor lor, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare.
The death toll in Morocco is currently at 3000. If that tragic news isn’t bad enough, rescuers have not yet reached the remote mountain villages that were hit the hardest during the biggest quake in 120 years:#Morocco #moroccoearthquake #earthquake pic.twitter.com/yTd9DP7vkS
— CBKNEWS (@CBKNEWS121) September 9, 2023
Ministerul a mulţumit tuturor ţărilor care au oferit ajutor în trimiterea echipelor de salvare şi a subliniat că decizia de a accepta ajutorul a fost luată după o evaluare atentă a necesităţilor pe teren, având în vedere că lipsa de coordonare ar putea fi neproductivă.
Comunicatul menţionează că alte oferte pot fi luate în considerare în viitor, „în funcţie de evoluţia situaţiei”.
Mai multe ţări, inclusiv Israel, Franţa, Spania, Italia şi Statele Unite, şi-au oferit sprijinul. Chiar şi Algeria, ţara vecină, care avea relaţii tensionate cu Marocul, a deschis spaţiul aerian, închis timp de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar şi răniţi.
Seismul, cel mai puternic înregistrat în Maroc până în prezent, a avut loc vineri la ora 23:11 locală (22:11 GMT), conform Institutului American de Geofizică (USGS).